Ana içeriğe atla

Web Yazılım Nedir? II

Tüm iletişimlerde olduğu gibi internet iletişiminde de iki taraf vardır. Sunucu tarafı (Server Side) ve Kullanıcı tarafıdır (Client Side).

Bir web yazılımı iki tarafında programlanmasından oluşur. Sunucu tarafının programlanmasına Back-End, Kullanıcı tarafında çalışacakların programlanmasına da Front-End denilmektedir.

Back-End tarafında o yazılımla alakalı içeriğin hazırlanması süreci programlanır. Front-End de ise o içeriğin nasıl görüneceği süreci programlanır.

Bir örnekle anlatmam gerekirse. Bir blog yazılımımız olsun. Bu yazılımdan ana sayfasını göndermesini istediğimizde. İlk olarak Server tarafına bir istek yollanır. İsteği alan server o sayfanın kodlarını sırayla çalıştırır. Muhtemelen önce database'e bağlanıp ana sayfa için gerekli verileri çeker ve elinde bekletir. Daha sonra ana sayfa için hazırlanmış şablon dosyasını çeker ve verileri şablon dosyası ile birleştirerek oluşan html dosyasını çıktılar. Ve server tarafının işi biter.

Şimdi bu html dosyası da aslında işlenmesi gereken bir kodlar bütünüdür. Kullanıcı tarafına dosya verileri ulaşınca önce html motoru kodları görselleştirmeye başlar. Html'in stil bilgilerini sitenin görünümüne uygular ve Web 2.0 ile beraber JavaScript'in etkin kullanılması ile Html dosyasının oluşan görüntüsüne etkileşim katılır. Eskiden sayfalar statikti. Sayfa yüklenir yüklendiği gibi kalırdı. Şimdi ise mesela tablı menüler, fare üzerine geldiğimi değişen görseller gibi etkileşimler katılmış web sayfaları da işlendikten sonra Kullanıcı Tarafıda işini bitirmiş olur.

Bu işleyişin tasarlanması ve yazılması sürecine Web Yazılım denir.

Sonra her bir hyper-link yani urllere tıkladığınızda bu işlemler yeniden gerçekleşir.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Opencart 2.3+ Sipariş Geçmişi API hatası.

Eğer opencart'ta siparişleri düzenlerken "Uyarı : API erişim iznine sahip değilsiniz!" şeklinde bir uyarı alıyorsanız internette pek elle tutulur bilgi bulamayabilirsiniz. Bu hatanın asıl sebebi opencart'ın siparişe geçmiş ekleme işini site üzerinde bile API arayüzünü kullanmaya kalkması. Anlamayan arkadaşlar için kulağını ters elinle tutmak gibi bir şey. Halbuki kodların içerisinde eski usul düzenlenebileceği kodlar duruyor. Kendilerine iş aradıkları için olsa gerek. Geçiçi çözüm istiyorsanız sürekli "Ayarlar > Kullanıcılar > API" den Default hesabına ikinci sekmede "Ip Adresleri" içeriğine değişen IP adresini sürekli girmek gerekiyor. En kolay çözüm. https://www.opencart.com/index.php?route=marketplace/extension/info&extension_id=28323 yukarıdaki linkte bulunan extension'u siteye kurduğunuzda siz ip adresiniz değiştikçe kendisi otomatik eklenecek. Nasıl kurulacağını bilmiyorsanız. Araştırmaya devam. ...

Linux Mint'de Synergy altenatifi mouse ve klavye paylaşımı

Synergy kullanışlı bir yazılım fakat kapalı kaynak ve sahipli yazılım.  Alternatifini arıyordum. Synergy'e göre zahmetli ama o kadarda zor değil.  x2vnc* yazılımın adı. Klavye ve mouse paylaşacak bilgisayarda kurulu olacak. x11vnc bağlanılacak bilgisayarda kurulu olacak. x11vnc aslında bir vnc server tonla alternatifi var. Linux Mint'in üzerinde "Masaüstü Paylaşımı" yada "Desktop Sharing" adında VNC server kurulu geliyor fakat protokol uyumsuzlukları yüzünden sadece x11vnc ile çalıştırabildim. VNC bir uzaktan bağlantı protokolü fakat çok ayrıntı bilmiyorum. Buradaki keywordler ile çözebilirsiniz büyük ihtimalle ayrıntılı nasıl yapılır yazamayacağım. Birazda kendime hatırlatma olarak yazıyorum bunları. * http://fredrik.hubbe.net/x2vnc.html

Etkinlik: PHP ve Mikroservisler

Etkinlik: PHP ve Mikroservisler Dün (15 Şubat 2020) İstanbul PHP User Group’un düzenlediği “PHP ve Mikroservisler” isminde bir etkinliğe katıldım. 3 oturum yapıldı. İlk oturumda ICS Defence’da takım lideri olan Erhan Yakut “PHP ve NATS ile Mikroservis Mesajlaşma” isminde bir sunum yaptı. Mikroservis mimarisi yeni yazılım geliştirme trendlerinden. Özetle, bir uygulamanın her bir modülünün tek başına çalışan bir uygulama olması. Tek başına çalışan servislerin apiler aracılığıyla birbirleri ile konuşarak verileri bir araya getirip istemciye sunulması. Avantajlarından şöyle bahsedebilirim. Her bir servis tek başına çalıştığı için herhangi bir dilde yazılabilir. Büyük bir projede kalabalık ekipler servisleri paylaşarak geliştirip ve bakımlarını yapabilir. Mikroservis mimarisinde servislerin birbirleri arasında haberleşmesinde birden fazla yöntem kullanılabilir. Http ile apiler kendi endpointlerine erişebilir. Eğer bu yöntem kullanılırsa her servisin bir web sunucuya ihtiyacı ol