Ana içeriğe atla

Web Yazılım nedir?

Web yazılımdan önce internet nedir? İnternet aslında bir ağdır. Yani bilgisayarları birbirine bağlayan ağlardır. Her bir bilgisayarın kendine ait bir numarası vardır. Bu numaraya ip diyoruz.

İnternet ve ip tek başına bir şeyi ifade etmiyor. Birde servisler olması lazım. Web bir servistir internet ağları üzerinden işleyen. Ne iş yapar web, metin aktarmaya yarar. Bir web metnini yani HTML'yi aktarmak için web tarayıcısına ihtiyacınız vardır. Web tarayıcılarıda en meşhuru microsoft'un lanet internet explorer'i sonra özgür yazılım olan firefox. Ama benim gibi çoğunluk google'un chrome tarayıcısını kullanıyor.

Eeee tarayıcımız da oldu şimdi.

Şimdi eğer bir bilgisayarın ip adresini biliyorsak ve bu bilgisayar internete bağlı web servisi kurulu ise tarayıcımıza bu ip adresini yazdığımız zaman o servisten metinler sizin tarayıcınıza akmaya başlayacaktır. Bu gibi bilgisayarlara genelde sunucu diyoruz.

Birde Domain Name Server yani DNS servisi var. Bu da ip adreslerinin pek akılda kalıcı olmaması sebebiyle bazı metinlerin örneğin "google.com" gibi ip adresine işaret etmesi şeklinde çalışıyor.

Yani tarayıcıya google.com yazdığınızda aslında arkada google'a ait ip adresine bağlanıp web metinlerini çekmeye başlıyorsunuz.

Bu web metinleride yani HTML'ler de başlangıçta çok anlamlı olmayan metinler. Onlarıda tarayıcılar yorumlayıp bize yakışıklı sayfalar oluşturuyor. O metinlerin içinde sadece sitede yazan yazılar değil aynı zamanda neyin nerede ve nasıl görüneceği bilgisi de var.

Web'i de anladığımızı var sayıyorum. Bir daha ki yazıda web yazılım konusuna değineyim.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Etkinlik: PHP ve Mikroservisler

Etkinlik: PHP ve Mikroservisler Dün (15 Şubat 2020) İstanbul PHP User Group’un düzenlediği “PHP ve Mikroservisler” isminde bir etkinliğe katıldım. 3 oturum yapıldı. İlk oturumda ICS Defence’da takım lideri olan Erhan Yakut “PHP ve NATS ile Mikroservis Mesajlaşma” isminde bir sunum yaptı. Mikroservis mimarisi yeni yazılım geliştirme trendlerinden. Özetle, bir uygulamanın her bir modülünün tek başına çalışan bir uygulama olması. Tek başına çalışan servislerin apiler aracılığıyla birbirleri ile konuşarak verileri bir araya getirip istemciye sunulması. Avantajlarından şöyle bahsedebilirim. Her bir servis tek başına çalıştığı için herhangi bir dilde yazılabilir. Büyük bir projede kalabalık ekipler servisleri paylaşarak geliştirip ve bakımlarını yapabilir. Mikroservis mimarisinde servislerin birbirleri arasında haberleşmesinde birden fazla yöntem kullanılabilir. Http ile apiler kendi endpointlerine erişebilir. Eğer bu yöntem kullanılırsa her servisin bir web sunucuya ihtiyacı ol

Opencart 2.3+ Sipariş Geçmişi API hatası.

Eğer opencart'ta siparişleri düzenlerken "Uyarı : API erişim iznine sahip değilsiniz!" şeklinde bir uyarı alıyorsanız internette pek elle tutulur bilgi bulamayabilirsiniz. Bu hatanın asıl sebebi opencart'ın siparişe geçmiş ekleme işini site üzerinde bile API arayüzünü kullanmaya kalkması. Anlamayan arkadaşlar için kulağını ters elinle tutmak gibi bir şey. Halbuki kodların içerisinde eski usul düzenlenebileceği kodlar duruyor. Kendilerine iş aradıkları için olsa gerek. Geçiçi çözüm istiyorsanız sürekli "Ayarlar > Kullanıcılar > API" den Default hesabına ikinci sekmede "Ip Adresleri" içeriğine değişen IP adresini sürekli girmek gerekiyor. En kolay çözüm. https://www.opencart.com/index.php?route=marketplace/extension/info&extension_id=28323 yukarıdaki linkte bulunan extension'u siteye kurduğunuzda siz ip adresiniz değiştikçe kendisi otomatik eklenecek. Nasıl kurulacağını bilmiyorsanız. Araştırmaya devam. ...

MYSQL Performansı Etkileyen SQL Sorguları

Bir web sayfanız var ve yük altında çalışıyor ve yavaş çalışıyor. Performansı etkileyen bir çok nokta olabilir ama öncelikle database'e bakmak faydalı olabilir. Peki ama nasıl bakacağız. MYSQL'in kendi özelliği olan yavaş sorguları loglamayı kullanabiliriz. Bunu nasıl yapacağız. Öncelikle hangi sorgular bizim için yavaş bunu neye göre belirleyeceğiz. Süre bazından belirleniyor MYSQL de saniye cinsinden belirliyor. Öntanımlı olarak 10 saniye olarak belirlenen ayarı var ama bir sorgunun 10 saniyede sonuç üretmesi facia biz 1 saniyeden uzun süren sorguları araştırarak başlayabiliriz. Bu süreyi ayarlamak için; SET long_query_time = 1.0; Şeklinde bir sorgu çalıştırarak değiştirebiliriz. Ön tanımlı değeri 10.0 dur. Bu değer saniye cinsinden zaman birimidir. Logların yazmaya başlaması içinde; SET GLOBAL slow_query_log = ON; Şeklinde bir sorgu çalıştırmamız gerekiyor. Ön tanımlı değeri OFF dur. Bu Log dosyasıda  slow_query_log_file değişkeninden ayarlanabiliyor a